Poznate tradicionalne hrvaške jedi?

Vsaka regija ponuja edinstvene specialitete, ki jih je vredno pokusiti – od morske obale do kontinentalnega dela države.

Tradicionalne hrvaške jedi 
Tradicionalne hrvaške jedi 
Maja Danica Pečanić
Datum 14. april 2025 15:41
Čas branja 4 min

Čeprav se nam morda zdi, da Hrvaško poznamo kot svoj žep, se zagotovo vsaj v celinskem delu države še najdejo neznane podrobnosti, ki jih lahko odkrivamo ob vsakem naslednjem obisku. Mednje sodi tudi hrana, saj tradicionalna hrvaška kulinarika obsega mnogo več, kot običajno iščejo gostje. Pogledali smo po posameznih regijah in poiskali najprepoznavnejše predstavnike.

Istra in Kvarner

Istra slovi po svojih fužih s tartufi, eni najbolj prepoznavnih specialitet regije. Te tradicionalne domače testenine so pogosto postrežene s kremasto omako iz belih ali črnih tartufov, ki daje jedi bogat in prefinjen okus. Poleg tega je Kvarner znan po kvarnerskih škampih, ki veljajo za ene najboljših na svetu, in sicer zaradi svoje sočne teksture in rahlo sladkega okusa. Ne smemo pozabiti niti na istrski pršut, ki se suši na burji in ima edinstven okus ter aromo.

fuži 
Maja Danica Pečanić
kvarnerski škampi 
Maja Danica Pečanić

Dalmacija

Pašticada, sveže ribe in školjke ter legendarni soparnik so jedi, ki jih ne smete zamuditi v Dalmaciji.

Pašticada, ena najbolj znanih dalmatinskih jedi, je bogata mesna jed, pri kateri se goveje meso marinira v vinu in začimbah, nato pa dolgo kuha s suhim sadjem, paradižnikom in česnom. Rezultat je mehko in sočno meso s sladko-kislo omako, ki se tradicionalno postreže z domačimi njoki.

pašticada
Maja Danica Pečanić

Ljubitelji zelenjave pa bodo navdušeni nad soparnikom, še eno preprosto, a dragoceno jedjo, ki je vpisana v register zaščitenih geografskih označb. Ta tanka pita iz testa, blitve in čebule se že stoletja tradicionalno pripravlja v Dalmaciji.

soparnik
Maja Danica Pečanić

Slavonija in Baranja

Ta regija je znana po svoji bogati in pikantni kuhinji. Slavonski kulen je najbolj prepoznaven suhomesni izdelek, odlikujeta ga močan okus in aroma rdeče paprike.

Fiš paprikaš je prav tako priljubljena jed – pikantna ribja enolončnica, pripravljena iz sladkovodnih rib, kot so som, ščuka ali krap, z obilico paprike, čebule in vina.

Ena najbolj znanih ribjih jedi vzhodne Hrvaške pa je "šaran na rašljama" oziroma krap na vilicah. Celega krapa prerežejo, začinijo in pečejo na ražnju pri odprtem ognju, kar mu daje poseben dimljen okus. Pogosto ga postrežejo s kruhom in vinom.

kulen
Maja Danica Pečanić

Osrednja Hrvaška in Lika

V tej regiji prevladuje rustikalna in hranljiva hrana. Zagorski štruklji so ena najbolj znanih jedi, uživamo jih lahko v sladki ali slani različici – tanko vlečeno testo je polnjeno s svežim sirom in kuhano ali pečeno. Liški krompir je preprost, a izjemno okusen – značilno rdečkast krompir iz Like se peče z olupom, nato pa postreže s sirom ali domačo smetano.

zagorski štruklji 
Domagoj Sever

Ljubitelji mesa pa ne smejo zamuditi jagnjetine izpod peke, ki se pripravlja pod železnim zvonom, "peko", kjer se meso počasi peče v lastnem soku, dokler ne postane mehko in polno okusa.

Ne smemo pozabiti tudi na krpice z zeljem – jed iz preprostih širokih rezancev, ki so pomešani s praženim zeljem in začimbami, pogosto postrežejo kot prilogo ali samostojno jed.

klobasa z zeljem
Maja Danica Pečanić

Sladki zaključek

Na Hrvaškem lahko najdete številne tradicionalne sladice, ki so se prenašale iz generacije v generacijo. Med njimi so na primer samoborske kremšnite, ki se od drugih kremnih rezin razlikujejo po svoji izjemno lahki, puhasti kremi in hrustljavem listnatem testu. Prava samoborska kremšnita ima specifično strukturo – zgornja plast testa mora biti hrustljava, krema rahla in bogata, spodnja plast pa ravno prav čvrsta, da drži vse skupaj.

Rabska torta je bogata sladica z otoka Raba, pripravljena iz mandljev, limonine lupinice, maraskina (češnjevega likerja) in nežnega testa. Po legendi naj bi jo bili prvič postregli papežu Aleksandru III. v 12. stoletju. Njen zaščitni znak sta spiralasta oblika in bogata mandljeva aroma.

rabska torta
Ivo Šubić

Rožata je dalmatinska različica crème brûlée, narejena iz mleka, jajc in sladkorja, z dodatkom karameliziranega sladkorja in značilne arome rožne vode, po kateri je dobila ime. To nežno in kremasto sladico tradicionalno pripravljajo v okroglih modelih in postrežejo s tekočo karamelo.

rožata
Maja Danica Pečanić
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
Izrael bo lahko sodeloval na Evroviziji, Slovenije na Dunaju ne bo. Se strinjate s tako odločitvijo RTV Slovenija?
Da, s tem smo pokazali moralno držo.
37%
194 glasov
Odpovedati bi se morali sodelovanju že pred leti.
40%
209 glasov
Ne, gre za glasbeni izbor in morali bi sodelovati.
15%
78 glasov
Ne vem, me ne zanima.
8%
40 glasov
Skupaj glasov: 521