Raziskovalci z Univerze Florida in Univerze Kentucky so odkrili, da molekula glikogen, ki shranjuje glukozo, lahko deluje kot pospeševalec določenih vrst pljučnega raka. V vzorcih adenokarcinoma pljuč, to je najpogostejša oblika pljučnega raka, ki predstavlja približno 40 % vseh primerov, so našli povišane ravni glikogena. Ugotovili so, da višja raven glikogena pripomore k hitrejši rasti tumorja, medtem ko njegova odstranitev zavira rast rakavih celic, poroča Živim.hr.
Znanstveniki že dalj časa preučujejo povezavo med glikogenom in različnimi vrstami raka. Zdi se, da ta vir energije deluje kot "sladka poslastica" za rakave celice. Daje jim gorivo za hiter razrast, ki lahko preseže naravne obrambne mehanizme našega telesa. Glikogen nastaja iz ogljikovih hidratov, ki jih zaužijemo, in predstavlja pomembno zalogo energije v naših mišicah, predvsem med telesno aktivnostjo. V bistvu gre za obliko shranjene glukoze, ki je telo ne potrebuje takoj.
Do prekomernega kopičenja glikogena pogosto pride zaradi prehrane, bogate z maščobami in ogljikovimi hidrati. Najbolj problematični (in žal tudi najbolj razširjeni) so rafinirani ogljikovi hidrati: beli kruh, testenine, močno sladkane žitarice, pekovski izdelki in sladice.
