Morda že vse življenje Jaffa piškote jeste narobe

Prisegate na tehniko polmeseca ali grizljate po robu?

Profimedia
Datum 5. marec 2018 10:40
Čas branja 1 min

Vsak ima svojo tehniko, vsaj ko gre za legendarne piškote Jaffa. Poznate jih -  okrogel biskvit, na sredini krog pomarančnega želeja, čez pa tanka plast čokolade. Nekateri jih najprej grizljajo po robu, drugi poskušajo z jezikom čim prej od biskvita ločiti sadni žele.
Dvajset let je minilo od reklame, v kateri so nas proizvajalci podučili, da piškot pravilno jemo v dveh korakih - najprej ugriznemo vanj tako, da nastane polmesec. Nato pojemo še tega.
Prvi Jaffa piškot naj bi nastal v pekarni britanske tovarne McVitie's v Stockportu, kjer jih, na 4000 kvadratnih metrih, izdelujejo še danes. Ker podjetje znamke ni pravočasno zaščitilo, je po svetu, tudi na področju nekdanje Jugoslavije, nastalo več piškotov po podobni recepturi, ki v imenu prav tako nosijo besedo Jaffa. Ta se sicer navezuje na vrsto pomaranč. 
McVitie's je naročil posebno študijo o tem, kako je najbolje jesti njihov paradni proizvod. Obrnili so se na strokovnjaka za hrano in okuse dr. Stuarta Farrimnda, ki je s pomočjo znanstvenih metod ugotavljal, kako okus piškota v naših ustih pride najbolje do izraza. 

Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
Izrael bo lahko sodeloval na Evroviziji, Slovenije na Dunaju ne bo. Se strinjate s tako odločitvijo RTV Slovenija?
Da, s tem smo pokazali moralno držo.
39%
303 glasov
Odpovedati bi se morali sodelovanju že pred leti.
38%
301 glasov
Ne, gre za glasbeni izbor in morali bi sodelovati.
16%
126 glasov
Ne vem, me ne zanima.
7%
53 glasov
Skupaj glasov: 783