Nova lokacija, nova zgodba, a isti žametni šarm. Bližje srcu mesta skoraj ne gre. Na Trgu Najstarejše trte, kot se po novem imenuje območje med Vojašniško ulico in Splavarskim prehodom na Lentu, tik ob žlahtni stari dami, žametovki, ki je dogodku dala ime, se je zgodila četrta epizoda Žametne večerje, enega najljubših in najbolj ekskluzivnih dogodkov v mariborskem družabnem letu. Trikrat je do zdaj potekala ob vinogradu potomk Najstarejše trte na posestvu Biotehniške šole, zdaj se je preselila v urbano okolje, nazaj k mami tako rekoč, in simbolno naznanila, da se je zgodba prenovljenega Lenta tudi uradno začela. Polno simbolike se je stkalo v večer kulinaričnega razvajanja za najdaljšim omizjem. Barva, ki je nosila zgodbo, je bila zelena - zelen mah in drugo zeleno rastlinje je dišalo po pozno pomladnem optimizmu in novih začetkih, mize za 160 gostov so bile letos okrogle, postavljene druga ob drugo, in so spominjale na niz biserov na ogrlici.
Zgodba Drave, ujeta v raviol
Šlo je za simboliko sodelovanja, povezovanja izobraževalnega okolja in prakse, mladih upov z uveljavljenimi chefi ter nabiranje in deljenje dragocenih izkušenj. Večerja je plod znanja in veščin študentov VSGT Maribor in dijakov SŠGT Maribor v spremstvu izkušenih in prepoznavnih mentorjev. "Dijaki in študenti so v centru našega projekta, želimo jih navdušiti, da sta gostinstvo in turizem seksi," je povedal Jure Struc, direktor Zavoda za turizem Maribor. Več kot 80 dijakov in študentov je v enem večeru razvajalo 160 gostov. Z mehko glasbeno čarovnijo je prizorišče ob počasno tekoči reki ovila pevka Zala Smolnikar - Zali.
Mladi up Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor Žiga Salkič je pod mentorstvom chefa Roka Smonkarja zakuhal hladno predjed - solatnice iz posestva Gjerkeš z marinirano rdečo peso, travniškimi zelišči ter jogurtovo omako z drobnjakom. Pija Frešer je pod mentorstvom chefa Janeza Bratovža za prvo toplo predjed ustvarila soparjen zvitek postrvi in pora, bezgov consomme in omako dimljene postrvi z bezgom. Druga topla predjed je nastala v produkciji Restavracije Sedem in njenega chefa Sebastjana Plevčaka, šlo je za poklon Dravi in njenim zgodbam preteklosti in prihodnosti. Postregli so raviole, polnjene s filejem krapa, masleno omako s koruzo in zelišči ter s kremo koruze. V ekipi sta bila tudi mlada upa strežbe Gabrijel Majerhofer, dijak SŠGT Maribor, in Eva Kositer, študentka VSGT Maribor, z mentorji Smiljanom Benkovičem, Tadejem Ljubcem in Jernejem Lubejem.
Pena sena med štajerskimi vinogradi
Glavna jed je bila delo JB Restavracije in legendarnega chefa Bratovža, ki mu mnogi pripisujejo pionirstvo pri spoznavanju Slovenije z visoko kulinariko. Tokrat so bile na krožniku dušene goveje ličnice, ješprenj z gobami, pečena mlada čebula na žaru in gel paradižnika. "Jed mora imeti zgodbo, ampak zame je najbolj važna sestavina. Pri tej jedi sem gledal, da je elegantna in pristnih okusov - to mi pomeni največ," je povedal sloviti chef. Najbolj nenavadno ime je nosila sladica v izvedbi Restavracije Gjerkeš in chefa Smonkarja - mousse sena, sladoled cvetnega prahu s karameliziranimi orehi in maline. Vinska spremljava je peljala skozi štajerske vinograde in kozarce prijetno rosila z imeni, kot so Vinotoč Pliberšek, Familija Estate, Marof in Steyer, pod dogodek pa so se spet podpisali Zavod za turizem Maribor, Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor, VSGT Maribor in Factumevent. Eleganten večer je bil znova lep priklon mestu neštetih zgodb, možnosti in novih priložnosti.









