Začelo se je 40. Martinovanje v Mariboru. S ponudbo domačih jedi in vin na okoli 30 stojnicah je danes oživela Koroška cesta. Do zgodnjega popoldneva nekoliko sramežljivo, saj so med obiskovalci prednjačili upokojenci in delavci, ki so (skrivoma) pobegnili iz pisarn. "Prišli smo na svež zrak, samo ne nas fotografirati, smo v službi," se je medijske pozornosti otepala vesela druščina. "Res pohvalno, da martinovanje organizirajo tudi na takšnem, višjem nivoju. Všeč mi je, da se tu pije iz kozarcev, saj je občutek bolj damski," pa je povedala obiskovalka za drugim omizjem in si zaželela, da bi bili namesto krač in enolončnic na voljo tudi manjši prigrizki. Nekaj pritožb je bilo slišati še čez sistem plačevanja (s kuponi), sicer pa je na dogodku, ki se je popoldne razvil v polnem razmahu, prevladovala vsesplošna dobra volja.
Na tržnici italijansko-slovenska poroka
"Martinovo je Štajerski praznik in resnično nas v tem času obišče vsako leto več ljudi, tudi iz drugih slovenskih krajev in tujine," je o Celjanih, Ljubljančanih, Primorcih, Avstrijcih, pa tudi drugih tujih turistih govoril predstavnik hiše Puklavec Family Wines, Gregor Tašner, ki je do dopoldneva izpraznil največ steklenic penine, potem pa tudi mirna vina in slajši izbor za dame.
Dogajalo se je tudi na osrednji Mariborski tržnici, kjer so pripravili Martinovo tržnico dobrot. Tudi na tem prizorišču je martinovanje dopoldne šele dobivalo zagon, oba tamkajšnja ponudnika sta največji naval napovedala za soboto dopoldne, ko je tudi tržnica najbolj živahna. Je pa (bilo) tam na voljo vse od boršča, golaža, ražnjičev, flancatov do polnjenih palačink, na sosednji stojnici pa zavitek, juha, ragu, vse iz gosi in izpod rok italijanske kuharice, ki je tradicionalne slovenske Martinove sestavine poročila z italijansko kuhinjo. "Maribor se trudi za svojo tradicijo in to, da se ljudje dobro počutijo," je organizacijo in vsesplošno vzdušje v mestu komentirala šefica stojnice Veronese Teresina iz Kmetije Feniks, sicer stalna ponudnica na Mariborski tržnici.
Medtem je kot Martinov oder prvič zaživel tudi Grajski trg, kjer so pripravili gostinsko ponudbo, glasbeni program in Martinovo darilno tržnico. Program se bo na Koroški, Mariborski tržnici in Grajskem trgu ponovil še jutri, ko bo tudi martinovanje v Limbušu, vrhunec pa sledi v torek, 11. novembra z osrednim martinovanjem na Trgu Leona Štuklja.
"To je naš Oktoberfest"
Na prizoriščih, zlasti na Koroški, se je danes mudila tudi širša ekipa Zavoda za turizem Maribor. "40. obletnica je nekaj posebnega. Martinovanja so seveda bila že prej, vendar nekdo se je moral opogumiti in reči, 'dajmo to narediti kot javno prireditev' in Maribor je bil pri tem prvi," je povedal Jure Struc, direktor omenjenega zavoda in postregel s podatkom, da je prireditev v štirih desetletjih privabila prek milijona ljudi. Štajersko novo leto ima v turističnem smislu velik potencial. "Večkrat rečemo, da je to naš Oktoberfest, prav zato martinovanje tudi širimo po dnevih, kajti s tem dajemo možnost, da lahko ljudje pridejo tudi čez vikend in si pogledajo, kaj ponujamo glede kulinarike. Letos smo imeli tudi nekaj vodenih sprehodov, razstavo smo pripravili, tako da vsebin je res ogromno," je sogovornik razlagal, da je martinovanje eden izmed temeljev, na katerih "gradimo našo vinsko dediščino, tradicijo, pa tudi zgodbo za naprej".










