(FOTO) Brezje je dobilo pekarno: Lastnik prihaja iz družine, ki se v Mariboru že ukvarja s peko kruha

Adem Berisha se je v Maribor preselil pred štirimi leti, sedaj pa se je odločil odpreti lastno pekarno, v kateri z delom prične že ob dveh ponoči.

Adem Berisha bo v Pekarni Brezje ponujal več vrst kruha, peciva, pic in burekov, tudi sladice, ki pa jih ne bo pripravljal sam.
Adem Berisha bo v Pekarni Brezje ponujal več vrst kruha, peciva, pic in burekov, tudi sladice, ki pa jih ne bo pripravljal sam.
Gregor Grosman
Datum 15. september 2025 08:45
Čas branja 3 min

V Brezju se je odprla nova pekarna, ki nosi ime po tem naselju na obrobju Maribora. Za prodajnim pultom in pred polnimi policami kruha bo pekovske izdelke ponujal Adem Berisha, najemnik prostorov na Šentpetrski ulici, ki je v opremo prostorov vložil med trideset in štirideset tisočakov. V pekarni ima tudi nekaj miz, pri katerih lahko stranke sedejo in v miru pojedo kupljene izdelke. V hladilnikih ponuja brezalkoholne pijače in jogurte za k bureku, kavo pa iz avtomata.

Delovni dan peka se začne zgodaj. Pekarna bo odprta vsak dan od pol šeste zjutraj do 22. ure zvečer, kar pomeni, da Berisha z delom prične že ob dveh zjutraj. "Pripravljam več vrst burekov: mesni, sirov, špinačni, pica burek in krompirjevega. Več vrst pic, od margerite, šunke-sir-gobe, margerite, pice s suho salamo in vegetarijanske," našteva sogovornik. Naložene je imel še francoske rogljičke, tudi takšne s pistacijo, pa čokoladne in marmeladne, na drugi strani prodajnega pulta pa še sendviče, hladne hamburgerje, slanike, hrenovke s sirom, jabolčni, višnjev in borovničev zavitek, tudi takšnega z vanilijo. Pa seveda več vrst kruha. 

Baloni na otvoritveni dan Pekarne Brezje.
Gregor Grosman

Četudi v Brezju ni druge pekarne, jih je v bližini več, ki so jih prebivalci doslej obiskovali. Berisha vidi konkurenco, a pravi, da bo stranke prepričal s kvaliteto. Na vprašnje, kateri izdelek bi posebej izpostavil v svoji ponudbi, lastnik pekarne odvrne, da je to gotovo burek. "Vse je posebno, a še najbolj burek. Delam ga po posebnem receptu." Ponudbo bo že ta teden razširil z več vrstami sladic, tudi kremnimi rezinami. Teh sicer ne bo izdeloval sam, ni pa želel razkriti, kje jih bo kupoval. 

Posamezne stranke, ki so že na dan odprtja obiskale pekarno, so nekatere prišle zgolj preveriti, kakšna je ponudba, druge so tudi opravile prvi nakup. "Je treba sem hoditi, da bo imel promet in bo tukaj ostal," je dejal prebivalec Brezja in že napovedal obisk tudi drugič. 

Na vprašanje, kako se bo spopadal s konkurenco pravi, da s kakovostjo.
Gregor Grosman

Adem Berisha se je v Maribor iz Kosova priselil pred štirimi leti. Prihaja iz mesta Prizren, drugega največjega mesta v Kosovu z nekaj manj kot 140.000 prebivalci. Doslej je delal pri njegovem bratu, ki že ima pekarno na Valvasorjevi ulici, gre za Pekarno Studenci. Tudi sam bo v svoji pekarni imel pomoč, saj drugače ne gre, pravi. Kako širok krog ljudi bo postalo njegovih rednih strank, pravi da je težko napovedati. "Mislim, da je v okolici dovolj prebivalcev," je prepričan, pravi tudi, da ima dovolj ljudi avto, da ga lahko obišče. Pred pekarno, tako je dejal, ima tudi štirinajst parkirnih mest.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
Izrael bo lahko sodeloval na Evroviziji, Slovenije na Dunaju ne bo. Se strinjate s tako odločitvijo RTV Slovenija?
Da, s tem smo pokazali moralno držo.
40%
238 glasov
Odpovedati bi se morali sodelovanju že pred leti.
39%
231 glasov
Ne, gre za glasbeni izbor in morali bi sodelovati.
15%
90 glasov
Ne vem, me ne zanima.
7%
41 glasov
Skupaj glasov: 600