Cene na mariborski tržnici: Koliko stane radič

Radič ima letos dobro sezono: bogat pridelek, pestra ponudba in svež pridelek na mariborski tržnici.

Letošnji radič na mariborski tržnici je zelo raznolik.
Letošnji radič na mariborski tržnici je zelo raznolik.
Andreja Kutin
Datum 4. december 2025 06:00
Čas branja 3 min

Na osrednji mariborski tržnici na Vodnikovem trgu je v teh tednih opaziti bogato ponudbo radiča. Cene so takšne, kot jih določata ponudba in povpraševanje, kakovost pa – kot pravijo tako prodajalci kot strokovnjaki – letos nadpovprečna. "Radič je res zelo dober. Vse, kar je bilo normalno sejano in sajeno junija, konec junija, v začetku avgusta, letos krasno uspeva," pravi svetovalka za zelenjadarstvo pri mariborskem KGZ Miša Pušenjak. Hladnejša jesen je radiču izjemno koristila, zato je pridelek dober, radič pa čvrst, poln vitaminov in izrazitega okusa. Kupci radi posegajo po različnih vrstah: od navadnega glavatega radiča, ki na tržnici stane okoli štiri evre, do radiča castelfranco in verona, ki ga prodajajo po pet do šest evrov za kilogram. "Ljudje radi kupujejo radič, kmetje pa ga radi pridelujejo. Letos je tržnica dobesedno polna raznolikih sort," dodaja Miša Pušenjak.

Radič strokovno delimo na prezimne in neprezimne sorte. ​​Neprezimne sorte – rdeči in zeleni glavnati radič ter štrucar – so že oblikovali glave in jih je treba začeti pobirati. Med prezimnimi pa je največ povpraševanja po sortah verona, solkanski radič, tržaški solatnik ter raznih različicah rozet, grumolo roso in grumolo verde pa hitreje pogrenita, če je suha zima. Zanimiva je tudi vmesna sorta franko, ki ni čisto prezimna, a dobro prenaša mraz in tvori lepe glave pozimi, ko so dnevi kratki. 

Miša Pušenjak opozarja, da radič iz trgovin pogosto ni sveže odrezan: "V tujini ga porežejo, postavijo v hladilnice in tam zdrži do februarja ali marca. To ni primerljivo z radičem, ki ga kupimo na mariborski tržnici ali v Hiši kmetij – ta je sveže narezan in še brez znakov zmrzali." ​Čeprav radič obožuje hlad, pa ne prenese suše. "Posebej prezimni radič mora biti občasno zalit, tudi pozimi. Kadar se presuši, pogreni," razlaga sogovornica. Zato vrtičkarjem svetuje, da v rastlinjakih ali na vrtu radič občasno rahlo zalijejo, tudi v najhladnejših mesecih.

"Radič je zdravje," poudarja Miša Pušenjak. "Poln vitaminov, mineralov in grenkih snovi, ki krepijo prebavo in odpornost. Letos ga imamo res veliko in res kakovostnega." ​ Kupce spodbuja, naj kupujejo mešane barve radiča: "Vsaka barva ima svoje koristne lastnosti: temni listi imajo več antioksidantov, rdeči več pigmentov, svetli več vode. Ko jemo svežo solato, je smiselno barve mešati – tako za okus kot za zdravje." 

Mariborski kupci ga te dni najraje pripravijo na tradicionalen način kot kmečko toplo solato. Endivijo ali radič prelijemo z vročim krompirjem. Stopimo ocvirke ali zaseko, v skodelico vode primešamo žlico ali dve moke, dobro premešamo in prilijemo ocvirkom. Dodamo še sol in kis ter vse kuhamo par minut na zmerni toploti in s tem prelijemo solato.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
Izrael bo lahko sodeloval na Evroviziji, Slovenije na Dunaju ne bo. Se strinjate s tako odločitvijo RTV Slovenija?
Da, s tem smo pokazali moralno držo.
38%
202 glasov
Odpovedati bi se morali sodelovanju že pred leti.
40%
213 glasov
Ne, gre za glasbeni izbor in morali bi sodelovati.
15%
81 glasov
Ne vem, me ne zanima.
8%
41 glasov
Skupaj glasov: 537