Trajnost se začne v kuhinji

Trajnostni pristop podjetja IKEA

Ikea
Datum 23. oktober 2025 14:57
Čas branja 4 min

V sodobnem domu je kuhinja veliko več kot le prostor za pripravo obrokov, je srce bivanja, prostor druženja, ustvarjalnosti in tudi odgovornosti do okolja.

V podjetju IKEA so prepričani, da se prav tukaj začnejo spremembe, ki vodijo do bolj trajnostnega vsakdana. Zato svojo trajnostno strategijo širijo tudi na področje hrane vse od načina zasnove kuhinj do ravnanja z živili in zmanjšanja količine zavržene hrane.

Trajnostno življenje za vsakogar

»Ker več kot 50 odstotkov zavržene hrane nastane doma, je naš cilj, da je trajnostno bivanje čim bolj enostavno in dostopno,« pravijo v podjetju IKEA Slovenija. To odseva v kuhinjah, ki uporabnikom omogočajo pregled nad zalogami, manj odpadkov in učinkovitejšo porabo virov. Pametno zasnovane omarice, prozorne posode in modularne rešitve za shranjevanje pomagajo živila ohranjati dalj časa sveža, varčne pipe pa zmanjšujejo porabo vode tudi do 40 odstotkov. Vse to so majhni, a pomembni koraki, ki skupaj prinašajo velike učinke.

Količino odpadne hrane zmanjšali za polovico

Trajnostna naravnanost se kaže tudi v ponudbi hrane v restavracijah in bistrojih podjetja IKEA. Podjetje si prizadeva, da bo polovica glavnih jedi rastlinska, saj želijo dokazati, da so okusni in hranljivi obroki lahko prijazni tako do ljudi kot planeta. Z globalnim programom Food is Precious so dosegli več kot 50-odstotno zmanjšanje količine odpadne hrane v svojih restavracijah, kar želijo prenesti tudi v navade kupcev doma – skozi ideje, izdelke in navdihujoče vsebine.

Ikea

5 korakov do manj zavržene hrane doma

1. Načrtujte obroke in nakupujte premišljeno, najprej porabite, kar že imate.

2. Uporabljajte prozorne, zatesnjene posode in označujte datume shranjevanja.

3. Postavite živila, ki jih je treba hitro porabiti, na vidno polico v hladilniku.

4. Zamrzujte po porcijah in poskusite fermentacijo ali vlaganje.

5. Dajte prednost rastlinskim jedem, saj so trajnejše in z manjšim okoljskim odtisom.

Majhna investicija z velikim učinkom

V podjetju IKEA poudarjajo, da trajnost ni nujno povezana z velikimi investicijami, ampak z drugačnim razmišljanjem. Pametno oblikovana kuhinja lahko spodbudi boljši nadzor nad hrano, hkrati pa ustvarja občutek urejenosti in dobrega počutja. »Ko ima hrana svoje mesto, ko vemo, kaj imamo in kaj potrebujemo, kuhanje postane prijetnejše, poraba pa bolj smiselna,« dodajajo.

Ikea

Svetloba, zrak in voda – glavni elementi zdravega doma

Poleg hrane se podjetje IKEA osredotoča tudi na druge elemente zdravega doma, kot so svetloba, zrak in voda. Kakovostna svetloba vpliva na razpoloženje in energijo, zračni tokovi preprečujejo nabiranje vlage, z odgovorno rabo vode pa zmanjšujemo obremenitve okolja in znižujemo stroške. Skupaj ti elementi pripomorejo k ustvarjanju uravnoteženega in prijetnega domačega okolja.

Mali koraki za boljše bivanje – nasvet podjetja IKEA

Organizirajte svojo kuhinjo tako, da vas spodbuja k dobremu počutju in odgovornim navadam. Poskrbite za dovolj naravne svetlobe, redno zračenje in preglednost pri shranjevanju živil. Prozorne posode, označevanje datuma in načrtovanje obrokov bodo hitro zmanjšali količino zavržene hrane. Dodajte še rastlino, ki čisti zrak, varčno pipo in obrok iz lokalnih sestavin. Tako se bo razlika poznala v zraku, pri energiji in v vašem počutju.

Sporočila podjetja IKEA so jasna; trajnostno življenje se začne doma, v vsakdanjih navadah. Ko postane skrb za hrano, energijo in vodo del rutine, se kakovost bivanja izboljša sama od sebe. Bolj trajnostno bivanje je v resnici bolj preprosto, prijetno in predvsem odgovorno življenje.

Ikea

Pametno shranjevanje živil po meri vsakdana

Pri podjetju IKEA verjamejo, da dobra organizacija pomeni manj odpadkov in več užitkov v kuhinji. Njihova linija izdelkov za shranjevanje živil združuje preprostost, preglednost in trajnostne materiale. V ospredju so steklene in plastične posode s tesnilnimi pokrovi, ki hrano ohranjajo dalj časa svežo in zmanjšujejo potrebo po zavijanju v folije ali enkratno embalažo. Prozorna embalaža omogoča, da vedno vidimo, kaj imamo na zalogi, zato se živila redkeje pozabijo na dnu hladilnika.

Pokrovi iz bambusa, silikona ali plastike brez BPA omogočajo zračno ali povsem neprodušno zapiranje, odvisno od vrste hrane.

Za suha živila ponujajo elegantne KORKEN steklene kozarce s pokrovom, ki ohranja aromo in svežino, medtem ko so za kosmiče, testenine ali moko namenjene IKEA 365+ kvadratne posode za živila s pokrovi, ki se zlagajo druga na drugo in prihranijo prostor v shrambi.

Celoten sistem temelji na modularnosti, saj se vse posode lahko kombinirajo in zlagajo, kar olajša urejenost kuhinjskih polic in hladilnika. Tako podjetje IKEA gospodinjstva spodbuja, da shranjujejo manj, a pametneje, z rešitvami, ki trajajo dolga leta in pomagajo zmanjšati količino odpadne hrane.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
Izrael bo lahko sodeloval na Evroviziji, Slovenije na Dunaju ne bo. Se strinjate s tako odločitvijo RTV Slovenija?
Da, s tem smo pokazali moralno držo.
40%
238 glasov
Odpovedati bi se morali sodelovanju že pred leti.
39%
231 glasov
Ne, gre za glasbeni izbor in morali bi sodelovati.
15%
90 glasov
Ne vem, me ne zanima.
7%
41 glasov
Skupaj glasov: 600