Rastline iz družine orhidej s številnimi divjimi sortami in križanci sodijo med najbolj raznolike vrste na svetu. Hkrati pa te barvite lepotice veljajo tudi za ene izmed najbolj priljubljenih sobnih rastlin pri nas – kljub temu da veljajo za občutljive. Kako torej dosežemo, da sobne orhideje cvetijo dalj časa, ali jih celo pripravimo do tega, da zacvetijo drugič ali tretjič? Zbrali smo nekaj nasvetov, na kaj morajo ljubitelji rastlin paziti pri negi orhidej.
Pravilna nega se začne z izbiro ustreznega prostora zanje. Večina orhidej ne prenaša neposredne sončne svetlobe, zato najbolje uspevajo na okenskih policah, obrnjenih proti zahodu ali vzhodu. V obdobju rasti in cvetenja moramo redno dodajati hranila s posebnim gnojilom za orhideje in se pri tem natančno držati navodil za odmerjanje.
Tudi pri zalivanju lahko hitro naredimo napake. Najbolj jim ustreza čim bolj mehka voda brez apnenca, na primer deževnica. Priporočljiva je mlačna temperatura vode, poleg tega je bolje zaliti premalo kot preveč. Vsekakor se je treba izogibati zastajanju vode. Pri tem pomaga substrat, ki omogoča dobro drenažo in zadostno kroženje zraka pri koreninah.
Nasvet: orhideje imajo rade visoko zračno vlago, zato jih redno pršimo s sredstvi za nego listov.
Priljubljene gojene sorte orhidej, kot je Phalaenopsis, lahko večkrat zacvetijo na istem cvetnem steblu. Ko cvetovi ovenijo ali jih je ostalo le še nekaj, lahko posušene poganjke odrežemo s škarjami tik nad tretjim ovojnim listom, imenovanim tudi "oko". Če bomo imeli srečo, bo cvetno steblo pognalo drugič ali celo tretjič.
Za zdravo rast in bujne cvetove je priporočljivo, da orhideje presadimo vsaki dve leti. Najprimernejši čas za to je pomlad. Najprej rahlo stisnemo plastični lonček, da se korenine lažje sprostijo. Nato korenine previdno očistimo starega substrata, odstranimo stare ali poškodovane korenine in rastlino posadimo v nov, prosojen lonček. Novi okrasni lonček naj bo dovolj velik, da bo imel prostor za en ali dva nova poganjka. Pri presajanju dodamo le toliko zemlje, da koreninska gruda po sajenju ne sega čez rob lončka.


