Sladka osvežitev: Ko zadiši po jagodah ...

Lepi rdeči sadeži mamljivega vonja in še boljšega okusa so odlična izbira za malico ali sladico. Najbolj teknejo domače
Shutterstock
Datum 31. maj 2021 02:00
Čas branja 2 min

Najboljše jagode so tiste, ki zrastejo na domačem vrtu ali vsaj na bližnji kmetiji. Zato kupite domače, ekološko pridelane. Jagode, pripeljane iz tujine, so namreč med prvimi na seznamu najbolj škropljenih sadežev. Poleg tega so samo domače jagode mamljivega vonja in še boljšega okusa, pripeljane od drugod pa so lahko tudi vodnate in gnile.

Najbolj teknejo sveže z vrta

Jagode niso samo bogat vir vitaminov A, B1, B2 in C ter mineralov - železa, natrija, kalcija, kalija in fosforja -, imajo tudi zelo nizko energijsko vrednost (46 kilokalorij na 100 gramov) v primerjavi z drugim sadjem in so bogat vir vlaknin, zato se lahko z njimi pregrešite večkrat na dan. Najbolje je uživati sveže, nabrane na vrtu, in samostojno v obroku, odlične pa so tudi v raznih napitkih, na primer v mlečnem šejku, ali v sladicah, denimo v sladoledu. Za sadno solato in napitek izberemo manjše jagode z veliko soka in sadne arome, za oblogo in nadev peciv, pri katerih si želimo, da bi sadeži predvsem ohranili obliko, pa večje, čvrstejše. Čeprav je mogoče tudi obratno.

Shutterstock

Jagod ne peremo

Jagod ne peremo oziroma čim manj in še v tem primeru s pecljem vred, odstranimo ga pozneje. S temeljitim pranjem izgubijo velik del arome in mineralov. Pa še nekaj: jagode so najboljše, če so obrane ob jutranjem hladu in zaužite še isti dan. Ne shranjujemo jih v hladilniku, saj so najboljšega okusa sobne temperature.

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
Kako bi ocenili jesenski del nogometne sezone NK Maribor?
Odlično.
4%
14 glasov
Prav dobro.
2%
7 glasov
Dobro.
9%
30 glasov
Zadostno.
22%
79 glasov
Nezadostno.
36%
126 glasov
Ne zanima me ...
27%
96 glasov
Skupaj glasov: 352