Domači šarkelj

Profimedia
Datum 3. maj 2021 06:00
Čas branja 1 min

Sestavine:

- 50 dag moke

- 1/4 l mleka

- 1/2 kvasa

- 15 dag margarine

- 7 dag sladkorja

- 1 vaniljev sladkor

- 1 jajce

- 4 rumenjaki

- 3 žlice ruma

- limonina lupina

- sol

- 20 dag rozin

Priprava:

Kvas zdrobimo, mu dodamo malo sladkorja, mleka in moke ter pustimo vzhajati. Maslo ali margarino umešamo, dodamo sladkor, vaniljev sladkor, jajce, rumenjake, rum in nastrgamo limonino lupino. Na to zmes presejemo moko in jo solimo. Sestavinam dodamo še kvas in po potrebi še mleko. Testo tolčemo tako dolgo, da se pojavijo mehurčki. Pokrijemo ga in ga pustimo počivati 50 minut, nato ga še enkrat premešamo in dodamo rozine. Testo damo v dobro pomaščen pekač za šarkelj in ga pustimo stati, da testo naraste do treh četrtin modela. Pečemo ga v vroči pečici 50-60 minut. Pečen šarkelj potresemo s sladkorjem v prahu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
Izrael bo lahko sodeloval na Evroviziji, Slovenije na Dunaju ne bo. Se strinjate s tako odločitvijo RTV Slovenija?
Da, s tem smo pokazali moralno držo.
40%
242 glasov
Odpovedati bi se morali sodelovanju že pred leti.
39%
235 glasov
Ne, gre za glasbeni izbor in morali bi sodelovati.
15%
90 glasov
Ne vem, me ne zanima.
7%
42 glasov
Skupaj glasov: 609