Buche de Noël - božični panj

Profimedia
Datum 7. december 2020 07:46
Čas branja 2 min

Francozi veljajo za mojstre dobre kuhe. To nedvomno velja tudi za sladico buche de Noël, ki da francoskemu božiču prav poseben čar. Rolada s (kostanjevo) kremo, ovita v domači marcipan, je legendarna, naredili so jo v poznem 19. stoletju, le kje bi drugje kot v Parizu.

Sestavine za 12 kosov:

3/4 skodelice moke

1/2 čajne žličke pecilnega praška

1/2 čajne žličke soli

5 jajc (ločeno beljak, rumenjak)

skodelica sladkorja

čajna žlička vaniljevega ekstrakta ali vaniljev strok

1/2 skodelice sladkorja v prahu

skodelica manj sladkih čokoladnih koščkov

3/4 skodelice smetane

žlica ruma

2 čajni žlički kakava v prahu

Priprava:

Pečico segrejemo na 190 stopinj Celzija in pekač obložimo s peki papirjem. V majhni posodi zmešamo moko, pecilni prašek in sol. Premešamo. Iz beljakov naredimo sneg in pred koncem počasi dodajamo 1/3 skodelice sladkorja. Posebej zmiksamo rumenjake in 2/3 skodelice sladkorja (mešamo tako dolgo, da se zmes zgosti). Nato mešanici dodamo vaniljo. Zmes moke, pecilnega praška in soli dodamo stepenim rumenjakom, nato počasi dodamo še sneg. Vse to zlijemo v pekač in pečemo 12 do 15 minut. Medtem na čisto kuhinjsko krpo ali prt potresemo sladkor v prahu, nanj položimo toplo rolado in jo zavijemo ter pustimo, da se ohladi.

Krema:

V posodi na majhnem ognju ali pa v mikrovalovni pri izredno nizki moči v smetani raztopimo čokolado in dobro premešamo. Zmes prelijemo v majhno posodo, dolijemo rum in pustimo pokrito počivati v hladilniku uro do uro in pol. Rolado razvijemo in namažemo s čokoladno kremo ter ponovno zvijemo. Potresemo s kakavom in s čokoladnimi ostružki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
Kateri zimski šport spremljate najraje?
Alpsko smučanje.
17%
1 glasov
Smučarske skoke.
50%
3 glasov
Biatlon.
17%
1 glasov
Tek na smučeh.
0%
0 glasov
Hokej.
0%
0 glasov
Nekaj drugega.
0%
0 glasov
Ne spremljam.
17%
1 glasov
Skupaj glasov: 6