(RECEPT) Piščančji file z grozdjem

Dokler je vreme primerno za peko na prostem, lahko meso in grozdje spečemu na žaru.

Profimedia
Datum 28. september 2025 02:20
Čas branja 1 min

2 cela piščančja fileja

40 dag sladkega rdečega grozdja

sol, poper

ščepec mlete rdeče paprike

česen v prahu

origano

maslo

1 žlica sladkega rdečega vina

1 žlička sladkorja

Meso operemo in osušimo. Zmešamo sol, poper, mleto papriko (lahko uporabimo tudi dimljeno), česen v prahu in origano ter z mešanico natremo meso (za začinjanje lahko uporabimo tudi že pripravljeno mešanico začimb za piščanca). V ponvi segrejemo maslo in zrezke na močnem ognju pečemo nekaj minut na vsaki strani, potem ogenj zmanjšamo in meso pečemo še 10 do 15 minut.

V drugi ponvi prav tako segrejemo malo masla. Večje grozde razdelimo na več manjših, nekaj grozdnih jagod odtrgamo s pecljev in grozde stresemo na segreto maslo. Posipamo s sladkorjem, premešamo in zalijemo z vinom. Ogenj zmanjšamo in pustimo grozdje v ponvi, dokler se jagode ne zmehčajo. Če vino prehitro izpari, ga dodamo še kakšno žlico ali pa malo vode, odvisno od tega, kako močan okus želimo.

V tem primeru najprej spečemo meso, potem pa v času, ko nekaj minut počiva na toplem, na rešetkah ali plošči, kjer smo pekli meso, spečemo še grozdje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
Izrael bo lahko sodeloval na Evroviziji, Slovenije na Dunaju ne bo. Se strinjate s tako odločitvijo RTV Slovenija?
Da, s tem smo pokazali moralno držo.
39%
257 glasov
Odpovedati bi se morali sodelovanju že pred leti.
39%
256 glasov
Ne, gre za glasbeni izbor in morali bi sodelovati.
15%
102 glasov
Ne vem, me ne zanima.
7%
46 glasov
Skupaj glasov: 661